Annával nagyon szeretünk finomakat enni, és nem félünk
elmenni a világ végére is, hogy hedonista íz-igényünket kielégítsük,
természetesen ügyelve arra, hogy közben maradjon elég pénz utazni. Első utunk
első közös éttermezésünkre viszi el olvasóinkat, gasztro-rovatunkat gazdagítva.
Idestova egy hónapja, hogy ugyan nem a világ végére, csak a Moszkva tér felé
vettük az irányt, a Gastland Étterembe, hónapforduló
alkalmából. A helyre akkorra már sokszori kacsintgatás után esett választás,
mert 1190 Ft-ért korlátlan ételfogyasztás, amit több molinóval és táblával is
hirdet magáról a hely, igazán jó ajánlatnak tűnt, főleg, ha a legtöbb, hasonló
akcióval kecsegtető büfék, éttermek minőségét, vagy árait vesszük alapul. A
Gastland pedig már távolról is bíztatónak tűnt, mellesleg fagylalt-kínálatuk
sem okozott csalódást, amikor első ízben részünk lehetett az első ízekben.

Mi egy előkészítő-párossal indítottunk. Anna kellemes,
besamelles-mártásos karfiolfejekkel kényeztette gyomrát, míg én a meleg
ellenére egy tál gulyással. Gondolkodtam, ha annyit ehetünk, amennyi belénk
fér, okos dolog-e egy ennyire laktató étellel kezdeni, de annyira régen ettem
már jó gulyást, hogy kíváncsivá tett. Nem is hiába, ereje, és karakteres íze
mellett egészen könnyű volt, így bőven maradt hely utána. Anna karfiolja, amibe
(természetesen, hogy igazoljam magamnak, hogy jól választott-e) én is
belenyaltam, hasonlóan kellemes élmény volt, bár aláírom, a karfiol kétségtelen
könnyebb a gulyásnál. A második körben Anna bolognai spagettit majszolt, míg én
az előző könnyed élmény után fellelkesedve, szedtem egy adag brassói
aprópecsenyét. A spagetti, bár Annának kicsit túl oregánós volt, én inkább
enyhén édeskésnek mondanám, ami egy teljesen új karaktert ad az ételnek, és
ettől mondhatom, hogy pozitív értelemben lesz különleges. Az aprópecsenyére
pedig egy rossz szavam se lehet. Ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Pont
annyira brassói, pont annyira apró, és pont annyira pecsenye. Harmadjára Anna
már leváltotta a főfogásokat, és huszárvágással a desszertek mezejére lépett,
magához szólítva egy málnás és egy gesztenyés sütit. Egyik sem volt túl édes,
túl vajas, a habok valódiak voltak, az íz pedig, mintha így szedték volna le a
fáról. Én, gondolván a kellemetlen következmények elkerülésére, egy
visszafogottabb fogással folytattam, egy adag spenóttal, és tükörtojással tértem
vissza az asztalhoz, ami menza-jellege ide, vagy oda, hosszú idő óta a
legfinomabb spenót volt, amit ettem. Ezt folytatta egy adag a bolognai
spagettiből (nekem tényleg tetszett) végül egy szelet pizza, zárva a főételek
sorát nálam. Ekkor Anna fáradt kicsit, amit meg tudok érteni. Így ő csak egy
derelyét kóstolt már. Sajnos ez egy kicsit száraz volt, de betudtuk annak, hogy
pont rosszat fogtunk ki. A biztonság kedvéért én azért megnéztem még két másik
derelyét, hátha igazunk van. Nem volt, vagy, ha igen, elég pechesek vagyunk,
amit kétlek, mert az élet nem ezt igazolja. Búcsúzóul még én is átrágtam magam
egy málnás sütin, Anna pedig egy fánkon. Végül egy három órás, már-már
római-méretűre nőtt lakoma után jóllakottan, és boldogan távoztunk az
étteremből.
![]() |
Desszert (1. forduló) |
Bár csak kettő van belőle
a fővárosban (Moszkva tér, Oktogon), a Gastland is egy vendéglátó-hálózat, amire szintén a helyen jöttünk
rá. Ami külön meglepett, hogy az, a Rönökön található, Székely tanya névre
hallgató csárda is tagja a láncnak, ahol lefogadom, hogy a világ legjobb
fokhagyma-krémlevesét adják a hasonló kvalitással bíró, helyi készítésű
cipóban. Aki az osztrák határ fele megy, ne szalasszon el betérni oda, mert
amellett, hogy teljesen baráti árban van, fél napra elintézi vele az étkezést.
Tarnóczi Balázs
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése