2013. szeptember 6., péntek

Egy nap a Kemencebencés-rend kötelékében

Következő utunk, folytatva a retrospektív vonalat, május 31-ére viszi az olvasókat, konkretizálva a nap jelentőségét, Soltvadkertre, az Országos Kemencebence Találkozóra. A Kemencebence egy olyan közösség, amit kemenceépítők, és a szabadtéri sütések megszállottjai hoztak létre nem csak építési-receptötletek cserélésére. A közös érdeklődést megkoronázandó évente egy háromnapos eszem-iszom, dínom-dánommal összegyűlik minden tag az ország összes pontjáról egy minden alkalommal más-más helyen megtartott kemencés fesztivál keretében. Old school hedonizmus egy hosszú hétvégén át. Tárcsán sült kolbászok, szalonnák, security által védett eredetű vad és megszelídített húsok, olyan állatok sajtjai, amikről addig azt gondolná az ember, hogy nem is ad tejet és a lista még mindig nagyon hosszú…

A legnagyobb "állatság", amit valaha egyben láttam
A Kemencebencés rendbe Anna édesapján keresztül kerültünk, aki oszlopos tagja a grillereknek. Nem is hiába, hiszen amellett, hogy istenien főz, a kemencéjüket is a két kezével építette, és amilyen impozáns, még a balatonfüredi Malom csárdában is megállná a helyét. A találkozóra természetesen nem vitte el, mert ahhoz a Discoverys épületmozgatókat kellett volna hívnia, de ő is készült konyhászati eszközökkel.
Sajnos az indulás napján nem a legjobb időt fogtuk ki. A célirány, Soltvadkert felé sötét felhők gyülekeztek, mint Mordor felett, amikből később meg is jött az égi áldás, de addigra mi már túl voltunk az érkezésen, és gyors egymásutánban egy Olaszrizling és egy kései szüretelésű rajnai kóstolásán, amit a Szentpéteri pincészet végtelenül jófej vezetője ajánlott. Az biztos, ha a jövőben italt ajánl, megfogadom, mert van érzéke hozzá. A rajnai jóval karakteresebb volt a rizlingnél, és, bár egy leheletnyivel édeskésebben hatott, nagyobb volt az ereje is, így hosszú távon maradtunk a visszafogottabb, üdítőbb Olaszrizlingnél. Ahogy kipirultunk a folyékony fogadtatástól, apránként a nap is újra előbújt, minket pedig sorra köszöntöttek a már korábban érkezett ismerősök – félismerősök - leendő ismerősök. Bár elsőre nem sikerült sok nevet megjegyeznem, betudtam annak, hogy a kézfogás után a következő mozdulat mindig az aktuális, minden esetben legfinomabb pálinka megkóstolására irányult. Ez egy kreatív, és igazából praktikus módon történt. Hawaii-hoz hasonlóan a belépést követően itt is kap mindenki a nyakába, ugyan nem virágláncot, de egy nagyon ízléses, nagyjából 3cl-es kóstoló-ibriket. Ez, ha rosszul helyezi fel felhasználója, könnyen egy mosásnak néz elébe, de ezt lehet egy intelligencia-tesztnek is venni. Megjegyzem, nekem mosnom kellett…A nap hátralevő része kellemes, langyos időben telt, és álmodni sem mertünk a július végi kánikulákról.
A csodás vadkerti táj
Az ibrikezés közepette Anna megjelent egy tál sült hússal, és krumplival, aminek nagyon megörültem, így neki is estünk. Bár nem tudom, kitől eredt, ez úton üzenem neki, hogy életmentő volt, és zseniális fűszerezésű. A későbbiekben belekóstoltunk még a szarvas pörköltbe, illetve még rémlik egy sztrapacska emléke, bár erre nem mernék mérget venni, ugyanis a fent említett két bornál nem állt meg az élet, hiszen annyi fajta volt még, mi pedig csak egy napot maradhattunk, így a többi minőségéről is meg kellett bizonyosodnunk. Egyik sem okozott csalódást. A főszerep valahogy mégis csak a pálinkákra terelődött, ami egy versennyel tetőzött. A versennyel már mi is tetőztünk, így az eredményt nem tudnám felidézni, de a sok korty között okosan beosztva hagytunk időt pár falatnak is. Léptünkben-keltünkben bele-bele nyaltunk egy-egy finom sajtba, ami az utunkba került, vagy egy szelet sonkába finom, meleg, házi kenyér-ágyon. A naplemente a tóparton telt boldog nyugalomban, ami ráfért mindkettőnkre, az éjszaka pedig a sörsátorban egy nagy, „ereszd el a hajam” buliban, ami szintén.
Szarvaspörkölt, friss kenyér, jó társaság
Másnap a másnappal küzdve reggelről megijesztettük gyomrunkat egy adag frissen sült káposztás rétessel, ami, mint vészjósló jel a nap folyamán többször emlékeztetett rá, hogy nem volt a legjobb ötlet, ébredés után. Minden esetre elverekedtük magunkat rekreációs célzattal a soltvadkerti Szent Korona Cukrászdába. Szóhoz se jutottunk a látványtól. Remélem elég érzékletes, ha annyit mondok, hogy fagyi faltól-falig. Aki járt ott, tudja, mit értek ez alatt. Gyakorlatilag a világ összes fagyija, amit ember el tud képzelni, plusz kettő. Például nem hogy arról nem hallottam korábban, hogy a sárkánygyümölcsből fagyit készítenek, de arról sem, hogy ez nem csak a Süsüben volt. Bár a homoktövisről, mint növényről hallottam, fagylalt-verziója ennek is meglepően hatott.
És itt tényleg nem szabad félni attól, hogy mit választunk, mert nem lehet rosszul dönteni. Minden íz olyan intenzív és olyan reális, hogy nagyon nyilvánvalóan mellé kell nyúlnia valakinek, hogy ne tetsszen (mondjuk olyat, amire allergiás az illető). Anna mojito-sat evett sárkánygyümölcsössel és vattacukrossal, én pedig joghurtos homoktövisest bodzával (ez egy), egy régi klasszikus kedvencemet, a csokis kekszeset, és 2012 év fagyiját, a Triászt, amit, csak, hogy furdalja a kíváncsiságomat, nem kérdeztem meg, miből áll, de csodálatos íz-kombinációnak bizonyult mindkettőnk összeállítása. A fagyizás után nem sokkal haza kellett vennünk az irányt, így nem maradhattunk tovább a Kemencebencések víg köreiben, de megfogadtuk, hogy a jövőben is velük tartunk, ha készülnek valamire, és amint már családi házba költözhetünk, mi is megépítjük a magunk kemencéjét. Aki hasonló hajlamokat vél felfedezni magában, az ne féljen megkeresni őket, és gyarapítani köreiket. Igazán jó emberek. A keresést nem árt a http://www.kemencebence.hu/ oldalon kezdeni.

Tarnóczi Balázs
Szürreális naplemente a tóparton

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése