2013. szeptember 15., vasárnap

Fánkfölde királynője - a DonutLibrary

Folytatjuk az édes-vonalat, aminek keretében egy igazán figyelemre méltó helyet mutatunk be. Van Budapesten, a Pozsonyi utcában egy aprócska fánkozó, ahol naponta emberek százai fordulnak meg és állnak sorban már reggel, hogy hozzájuthassanak kedvenc édességükhöz. Ez a DonutLibrary, ahol több mint 18 féle, nem csupán szemet, de ízlelőbimbókat gyönyörködtető fánk közül válogathatunk – ugyan nem sokáig, hiszen a finomságok már jóval zárás előtt elfogynak.
Hála a Facebooknak, a fánkozó számomra sem maradt ismeretlen, a felfedezés után néhány nappal pedig meg is látogattuk Balázzsal, hogy ott ünnepeljük meg a 4. hónapfordulónkat.

A hely először a 2. kerületben, a Budagyöngye bevásárlóközpontban nyílt meg 2012 őszén, majd onnan költözött át a Pozsonyi utcába, egy jóval kellemesebb környezetbe és nagyobb alapterületű üzlethelyiségbe. A logóval fémjelzett üvegajtón belépve egyből a fánkokkal találjuk szemben magunkat, a látvány pedig annyira hívogató, hogy én már fél méter megtétele után csorgattam a nyálam (és itt még nem is voltam tisztában az ízekkel). Nem csoda, hogy még az a járókelő sem tudja megállni, hogy ne pillantson be a hatalmas kirakaton, aki nem azért siet annyira, hogy neki is jusson a süteményekből, melyeknek darabja egyébként 290 forintnál kezdődik.

Van lyukacsos, nem lyukacsos, töltött, töltetlen, de kétségtelen, hogy mindegyik fantasztikusan néz ki, és az ízük is legalább annyira különleges (ugyan némelyiknek ezt csak a nevéből tudom megítélni, de úgy érzem, lesz még alkalmam kipróbálni azokat, amelyeket nem kóstoltam az első látogatás alkalmával). Külön örömhír, hogy egyáltalán nem használnak mesterséges alapanyagokat, minden csak és kizárólag természetes hozzávalókból készül, és frissen kerül a polcokra egy budai sütödéből, ahol a nyitás előtti hajnalban kezdik meg a munkálatokat. A hagyományos, csokis, vaníliás és baracklekváros fánkok mellett találhatunk még málnával, pisztáciával megszórt darabokat is, de az áfonyás és levendulás „donut”-ok is megérnek egy misét – vagy inkább tesztet.
Mi puncsos cukormázas-vaníliakrémmel töltött, karamellás, pirított mogyorós, és csokimázas-vaníliakrémes fánkcsodákkal kényeztettük magunkat, emellé pedig bodzás-mentás limonádét szürcsöltünk. A tányérokon, csészéken is szerepel az üzlet logója, csak úgy, mint az elviteles dobozokon, melyeket sokan annyira szeretnek, hogy inkább nem helyben fogyasztásra kérik az édességeket – pedig a hely igen egyedülálló atmoszférával bír. A legnagyobb különlegessége, hogy nem csak beszélgetni ugorhatunk be egy fánkspecialitás és egy jó csésze –vagy pohár akármi mellett, hanem nyugodtan olvasgathatunk is, hiszen temérdek könyv várja, hogy fellapozzák.
A minimál design elsősorban a kényelmen alapul, de egy szavunk sem lehet, hiszen összességében hangulatos látvány tárul elénk (a finom sütik pedig amúgy is kárpótolnak mindenért, ugye), minden tiszta, a mosdóért pedig külön pluszpont jár - még jó, hogy a limonádé megtette a hatását, és részem lehetett ebben a kávézók, beülős helyek nagy részét megszégyenítő élményben.
A kiszolgálás is kifogástalan, udvarias, és – ha hozzánk hasonlóan – más sem képes azonnal döntésre jutni a választást illetően, nyugodtan rábízhatja magát az eladó segítőkészségére. A sok édes-cukros-krémes csoda mellett hamarosan sós termékek is kaphatóak lesznek a DonutLibrary-ben, úgy, mint a főzött tésztából készült, krémsajtos bagel, így már azok is bátran kezdhetik ott a napot a reggeli elköltésével, akik kevésbé édesszájúak, és emiatt kerülték ezt az ötcsillagos kis helyet. Balázs és én viszont rajongunk az édességekért, így már csak ezért is visszamegyünk, és bátran javasoljuk azoknak is, akik még nem találkoztak a DonutLibrary életérzéssel. Párosan vagy páratlanul, baráti beszélgetésekhez, vagy csak magányosan olvasgatni és gondolkozni egy jóféle fánk mellett, ezt a szeletnyi kis mennyországot mindenkinek ki kell próbálnia legalább egyszer. Aztán pedig úgyis visszatérő vendég lesz.

Burai Anna

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése