2013. október 22., kedd

Fedezd fel a konyhád! - Egyszerű, de nagyszerű ebédjavaslat

Pár hete nálunk járt húgom, és együtt főztünk ebédre. Kíváncsiak voltunk, ő milyen ötlettel rukkol elő, így a választást rá bíztuk, és jól is tettük, mivel egészen új dolgokat próbáltunk ki. Ezekből szemezgetünk most egy bőséges ebédrevalónyit. Viszonylag egyszerű és nagyon finom.
Első fogásnak vegyünk egy gyomor-előkészítő levest, egy egyszerű hagyma-krémlevest. Nem kell hozzá nagybevásárlás, és mégis egy tápláló, egészséges, nem utolsó sorban pedig finom. Sok embernek egyszerűen nem jut eszébe magának csinálni, pedig a hozzávalók szinte mindig fellelhetők egy általános konyhában.
Ezek 1 fej vörös hagyma, 6-7 gerezd fokhagyma, de inkább 7, ha szeretjük, márpedig szeretjük, nagyon minimál liszt (egy suhintásnyi), 3 deci tej (vagy amennyi a reggeli kávé után a dobozban maradt), ugyanennyi víz (vagy, ha a dobozban kevesebb maradt a tejből, akkor még annyi), és egy húsleveskocka. Ha ismerjük, hogy milyen fűszerekből áll a húsleveskocka, és megvannak otthon a fűszerek, természetesen magunknak is elő lehet állítani. Nem árt továbbá, ha van otthon valamilyen zsiradékunk, már csak azért sem, mert az is fog kelleni. Lehet ez olaj is, vagy más is, de semmiképp se adagolás közben gondoljuk meg magunkat.
Későn kapcsoltunk, hogy le kellene fotózni, de ez is csak azt bizonyítja, milyen finom!
Az ügymenet a következő: 
A hagymáról először eltávolítjuk az energiapajzsot, majd a védtelenné vált zöldség egyik felét megfosztjuk a másiktól. Ezután rusztikus szeletekre aprítjuk vagy az egyiket, vagy a másikat. Amelyiket sértetlenül hagytuk, sértsük meg azzal, hogy az előzővel ellentétben brutálisan apróra vágjuk. Utóbbiként teszünk a szintén megpucolt fokhagymákkal is. A martalékokat helyezzük el a már előre megmelegített növényi eredetű zsírban, és szaunáztassuk addig, amíg úgy nem dönt a zsűri, hogy megpirult (nem megégett). Ekkor ijesszük meg a suhintásnyi liszttel, de lehetőleg úgy suhintsunk, hogy az befedje az izzadt kis hagymákat. Ha a liszt elfedte a pirulmányt, gyorsan kell cselekedni, különben a liszt keserűséget fog okozni az egész levesnek. Septibe kavarunk rajta egyet, majd rázúdítjuk a jó előrelátóan kikészített tejet és vizet. A sorrend mindegy, lényeg, hogy benne legyen. Innen indul a fűszerezés, amit letudhatunk a leveskockával is, hozzá is adhatunk még borsot, erős paprikát, köményt, stb, de ahány ház, annyi baj legyen. Végezetül sűrűsödésig, rottyanásig főzzük, és széles mosollyal tálaljuk.
(A fenti bekezdést a Google blogmotorjának a hibájából kifolyólag láthatjátok balra zártban)
Főfogás gyanánt egy olyan étel kerül a terítékre, ami azelőtt nem volt ott. Sokan nem ismerik a pupsas névre hallgató étket. Én is így voltam ezzel, amíg meg nem mutatta a hugi, és azóta már több alkalommal is finom és tartalmas étekként szolgált. A hozzávalók nagy része X változó, azaz bármi mással lehet helyettesíteni.
Pupusas, ahogy mi készítjük
Amire viszont épül, és emellől nem lehet tágítani: 60 deka liszt, két teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál olaj, 2,4 deci víz. Aki látott már receptet életében, rájöhetett, hogy ez egy tészta alap. Minthogy tészta alap, a feladat magától értetődik, össze kell gyúrni, amíg tésztát nem kapunk. Ezután jön az X fázis, amikor az egyetlen kötöttség, hogy a masszából igazi, tanyasi tojás méretű (a tesco-s, sparos, stb. tojás kétszerese) cafatokat szaggatunk, mint a leláncolt Prometheus szívéből a varjak, és ezekből sodrófával A5-ös írólapot készítünk. Ebbe már az kerül, ami a jó ízlésünkbe belefér. Optimális a tejfölös-hagymás-soknkás-sajtos töltelék, legalább is mi ezzel töltöttük, de itt tényleg el lehet ereszteni a fantáziát, csak ne felejtsük el, hogy egy sós tésztáról van szó, tehát lekvárral lehet, hogy furcsa lesz. A tölteléket igyekezzük középre pozícionálni, ugyanis a következő mozdulattal félbehajtjuk a rajzlapot, és tűzőgép-szerű mozdulatsorral egybetessékeljük a széleit. Ez fogja megakadályozni, hogy a töltelék kifolyjon, így nem hátrány, ha pontosak vagyunk. A kész batyukat á la natur sütjük meg tepsiben. Semmi olaj semmi zsír, csak forróság. Viszonylag hamar megpirul egyik-másik oldala, ezért néha tartsuk oda a másik arcát is. Érezni fogjuk, ha kész.
Díszítési javallat: tejfölből sosem elég

A pupusas mellé bármilyen hús, vagy pirított zöldség megteszi, de az sem baj, ha magában majszoljuk, mert amilyen laktató, egy ember egy nagyobbal jól lakik egy leves után. Mi kisebbeket dobtunk össze, mellé pedig tejben pácolt, bazsalikomos-oregánós pulyka-falatokat ettünk, amiket egy különleges alkalomból kapott szarvasgomba olajjal hintettünk meg. Legalább olyan jó étvágyat kívánok hozzá, mint amilyennel mi fogyasztottunk!

Tarnóczi Balázs
(Tarnóczi Anna ötletei alapján)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése