2013. október 18., péntek

Zöld erdőben jártam, és azóta sem emlékszem, hol jöttem be… - Megnyílt a világ legnagyobb gyertyánlabirintusa

A napokban kaptuk a hírt, hogy Lengyelország északi partján a napokban nyílt meg a világ legnagyobb gyertyánlabirintusa, ami minden szempontból felkeltette az érdeklődésünket. Ebből kifolyólag ma a Dobrzyce-ben található Hortulus Spectablis-ről olvashattok.
Dobrzyce Koszalin-től észak-nyugatra bújt el, és a szó szoros értelmében, mivel maga a település elég kicsi, és inkább a kertet hirdető útbaigazításokat érdemes figyelni. Különleges mikroklímával van megáldva, és kiváló a termőtalaj, így a környezeti adottságok egyöntetűen kiáltanak botanikai parkért. A természet hívó szavára válaszoltak is a lengyelek, és 1992-ben megalkották a Hortulus Spectablis-t. Már eleve az ötlet több, mint egy nagy kert. Sok olyan példával találkozni, ahol egy bizonyos tematikába ágyazzák a természetjárás örömét. Ilyen például a tabajdi mezítlábas park Tatabányától nem messze. Ott a talpérzékelésre helyezték a hangsúlyt, és minden felületet gond nélkül kipróbálhatunk mezítláb. Lengyelország egy kicsit összetettebb variációval állt elő. A rendelkezésre álló terület itt eleve 30 hektár, így ki lehet jelenteni, ez egy komplexum lesz.
Fotó: hortulus.com.pl

Lesz, mivel a 30 hektárból eddig 5,5 hektárt adtak át. A teljes park megnyitására várni kell jövő tavaszig, de már most lenyűgöző élményben lehet részünk, ha arra tévedünk még az ősszel. A kezdetektől működő területen húzódik ugyanis az a tematikus parkrendszer, ami 28 különböző növényvilággal bír, amik minden érzékünkre egyenként hatnak és mégis egyszerre. Ezeket csoportosítva találjuk meg a színek, az illatok és a hangok szerint. Így találunk például a színek birodalmába lépve fehér, kék és sárga, lila-rózsaszín, lila és a tűz, a nap és árnyék-témájú kerteket.
Fotó: hortulus.com.pl
Érdekes elgondolás a hang, mint téma egy botanikai parkban, de ezt a hosszú szálú fű susogásával, és a patakok csobogásával magyarázzák, amikkel teleszőtték ez erre kihegyezett kerteket. Természetesen egy ekkora alapterületű helyen temérdek növényfaj elfér, így az év bármelyik pontján megyünk, mindig láthatunk új színeket vagy érezhetünk új illatokat.
Ha már elhúztam a mézesmadzagot a labirintussal úgy illik, hogy szóba hozom azt is, de egy ekkora attrakciót nem is lehet elhallgatni. A 2 m magas gyertyánok övezte labirintus, 3,2 km-es pálya-hosszával a világ legnagyobb példánya. A parkból amúgy egy hektáros területet lefedő útvesztő szívében áll egy 20 m magas kilátó, ahonnan a környező települések és kertek is tisztán látszódnak, de ellátni egészen a Balti-tengerig is. Aki járt gyerekként Tiszadobon, és szeretett bújócskázni az ottani sövénylabirintus „falai” között, annak kötelező. Nem kis túra, de egy jó időben lefoglalt repülőjeggyel a közelbe, ahonnan busszal megyünk tovább, ki lehet hozni alacsony költségvetésből is.

Természetesen, ha már valaki elmegy odáig, aludni és enni is kell valahol. A környék ezért már felkészült a turisták fogadására, akik érkezése a tavasztól tömegesebben várható, de maga a park is egyre fejlettebb infrastruktúrával bír, így nem kell attól tartani, hogy nem tudunk meginni egy jó kávét a napsütötte délutánban. Az elkövetkezendő években pedig további bővítésekre is lehet számítani. Létrehoznak majd egy 3 ha-os tavat, egy szép plázzsal; zenei kertet, szauna kertet, sziklakertet, és a lista még folytatódik. Úgyhogy fogunk mi még hallani Dobrzyce-ről bőven. Aki belemélyedne a témába, érdemes átszörfölnie a www.hortulus.com.pl oldalra
Észak-Lengyelországban tehát pezseg az élet, mint az ACC a poharamban, ahogy az Annáéban is. Ezúton kívánunk jobbulást mindenkinek, aki velünk együtt most az influenzával kel birokra.

Tarnóczi Balázs

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése