2013. október 27., vasárnap

Vár a vár! - Novemberben Krakkó a nyerő utazási tipp

Lengyelország vallom, hogy a világ egyik legjobb helye. Eddigi kint tartózkodásaim során minden alkalommal teljesen magával ragadott a hegyvidéknek és a városoknak légköre egyaránt. Mégis a város, ami mondhatni a Mekkám, az Krakkó. Nemcsak azért, mert a kelet-európai jazz szülővárosa, nemcsak a lengyel-magyar ténylegesen érzékelhető barátság miatt, nemcsak a látványosan virágzó kulturális élet és az élő történelem miatt, ami a város jelene is egyben, de minden miatt, amitől Krakkó Krakkó.
Krakkóban sosem tudhatjuk, mibe futunk bele
Ebből kifolyólag magam is megfordultam párszor erre, és sok mesélni valóm lenne arról, hogy mennyire kedvesek és segítőkészek az emberek, ha járatlanság miatt nem tudnánk valamit. Na meg arról, hogy milyen csodákat rejt a város akár nappal, akár éjjel dugjuk ki az orrunkat az utcára. Programok egymás hegyén-hátán, de a főtéren is állandóan megy az utcazene, alig észrevehető pincékbe vezető hatalmas klubok, több évszázados múltra visszatekintő mesebeli kávéházak és kortárs művészeti kiállításokból-előadásokból sincs hiány. Ha már művészet nem lehet nem izgalomba jönnie egy művészettörténetet kedvelő egyénnek a ténytől, hogy Leonardo Da Vinci „Hölgy hermelinnel” című képének eredetijét is Krakkóban tartják, a Czartoryski Múzeumban.
Itt láttam a világ legkomfortosabb WC-jét is 
Miért is olyan jelentős Krakkó pont most, hogy különkiadást kapjon? Ezt a bejegyzést azoknak szánjuk, akik az őszi szünet alatt mennének el egy spontán látogatásra, vagy akár november egy hosszú hétvégéjére keresnek programot. Krakkó ugyanis a narancsos busztársasággal retúr megvan 6000 Ft-ból, és ebédre már ott lehetünk. A város ékköve, a Wawel ugyanis egész novemberben ingyenesen látogatható. Ez egy félnapos programot garantál, hiszen, ha a vár bejárása nem is vesz igénybe többet egy óránál, gondoskodnak róla, hogy ne maradjunk programok nélkül.
Már a buszról is meggyőző a látvány
Ilyen például az Elveszett Wawel kiállítás, ahol az 50 000 éve már lakott várhegy akkori életét mutatja be, de a vár pincéjében a lengyel királyi koronázó kardot is megcsodálhatjuk. Akinek ez sem elég, annak érdekes lehet még, hogy itt összpontosulnak a világ spirituális energiái az egyik legerősebben. A váron belül is a St. Gereon kápolna alól érezhető legerősebben, amit a 11. században építettek. Ezt hívják a köznyelvben Wawel Chakrának.
A Wawel éjszaka teljesen más arcát mutatja
Maga a vár lassan ezer éve (1038-tól) használatban van, és 1576-ig ez volt a lengyel királyok székhelye, szóval mesélhetnének azok a falak egyet, s mást. Ahogy a várhegy másik nagy építménye, a székesegyház is, ami 1795-ig, a királyság megszűnéséig királyi mauzóleumként működött. A nagy múlt mesés legendákat is magával vonz, pláne, ha azok a középkorra nyúlnak vissza. A Wawelnek is megvan a maga mesés sárkány-históriája, aminek emlékéül áll mai napig a sárkány szobra a várkertben, ami kérésre tüzet fúj. Ez néha nagyon szórakoztató tud lenni.
Akkor is megtaláljuk a magunk programját, ha meg akarunk őrülni kicsit
Ez van tehát a Wawelben, és novemberben ingyen van. Gyorsan le lehet még foglalni egy CouchSurfinges szállást, és akkor fillérekből volt egy jó utunk az őszben. Jó utat!

Tarnóczi Balázs

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése