2013. október 11., péntek

Hogyan üssük el okosan az év hátralevő részét? - Kreatív ötletek a kreatív várostól: Kassa 2013



Kép: ec.europa.eu

Korábban már beszámoltunk az év európai kulturális fővárosa címet 2011-ben birtokló Mariborban tett látogatásunkról. Ez alkalommal a cím idei tulajdonosára, Kassára hívnánk fel az olvasók figyelmét. A Szlovákiában legnagyobb történelmi belvárosával és sétáló-parkjával is rendelkező városka ugyanis még korántsem fogyott ki programkínálatából. Budapesttől nincs messzebb Debrecennél, és bőven ad annyit, mint egy virágkarnevál, ha más apektusban is.

Kassát nem csak azért szeretik a turisták, mert számtalan történelmi értéket lehet felfedezni benne városszerte, de egész Közép-Európában ebben a városban találni a legtöbb parkot. Régen síelésre menet jártunk párszor itt a család síelőbbik felével, és emlékszem, hogy még kis, ellenőrző-füzetesként is lenyűgözött a változatossága. Nem utolsó sorban pedig, Budapesthez hasonlóan, állandóan pezseg, ahogy hirdeti is magáról, a kreativitás városa. Ennek köszönhetően nyerhette el a megtisztelő, kulturális fővárosi címet is.
A Szent-Mihály kápolna - Kép: www.theculturalvoyager.com
Dúl a művészeti élet aranykora, aminek hála a helyi, és meghívott vendégművészek munkájának gyümölcsét élvezhették az oda látogatók az év egészében. A fesztiválok, koncertek, színházi előadások, és kiállítások egymást érték, és érik is jelenleg, ahogy a szőlő (és tényleg). Augusztusban például a street art volt középpontban, ezért tartottak külön a kortárs művészeknek és designereknek, illetve az irántuk érdeklődőknek egy fesztivált, a Buzzartot, ahol worshopok, kiállítások és vásárok szórakoztatták a nagyérdeműt. Emellett augusztus 2-án egy hatalmas pop-art partyra került sor, ahol nemcsak Andy Warhol hasonmásversenyt, de épületekre vetített óriás-kiállítást is látni.
Buzzart - Kép: www.labkultur.tv

Aki szintén rajong a kortársért, annak jó hír lehet, hogy a New Dance Days, kortárs táncművészeti napokról még nem maradt le. A fesztivál idén tálal először nemzetközi kínálatot, ami különleges alkalomból kiváló koreográfusok a világ minden tájáról a legújabb modern táncokat fogják betanítani ifjú titánoknak. Az év viszont nem októberben ér véget. A Kassai Dzsesszfesztivál november végéig tart, ami 18 éves múltra tekint vissza. Ha pedig a nagykorúság ünneplése egybeesik a kulturális főváros évével, akkor az sem lehet meglepő, ha nemcsak meghalljuk, de meg is látjuk a Szentek mennybemenetelét.
A Kassai Nemzeti Színház lenyűgöző épülete - Kép: parameter.sk
Jazz For Sale címen ezalatt hagyományőrző koncerteket tartanak 2-án, 9-én és 16-án, ahol az 1986-ban, a legendás M klubban elkezdett estek hangulatát idézik meg. Természetesen itt sem a sarki, Nemzeti Dohányboltos fog fellépni, hanem világszerte elismert zenészek. Aki kilétük felől behatóbban is érdeklődik, figyelmébe ajánljuk a fesztivál és a Jazz For Sale honlapját.

Mint mondtam, a programok egymást érik, így sejteni lehet, hogy a lista folytatódik. Az őrült jazz-futamok után, ahogy haladunk karácsony felé, vissza kell kapcsolni egy kicsit. Ebben a ráhangolódásban segít Az új zene világnapja, ami igazából világnapjai, mert 11-étől tart 15-ig. Ez a világ kortárs klasszikus zenéjének legjelentősebb bemutatója. Szerencsés, ugyanakkor véletlen egybeesések sokadika, hogy a rendezvény idén ünnepli 90. születésnapját. A kínálatban megismerkedhetünk a zenei világ legfrissebb újdonságait, illetve azoknak a klasszikusoknak az alkotásait is, akik meghatározták a 20. és 21. század zenei irányzatait. Bővebb információért érdemes a www.kosice2013.sk-n szétnézni, vagy már a helyszínen egy jóképű prospektusból.
Kép: www.hotelbankov.sk
Kassa a szimultán fesztiválok városa is, ugyanis ezzel egy időben, és még tovább is tart a Szakrális Művészeti Fesztivál, ami aztán végképp segít a téli áthangolásban. A Szlovákiában egyedi eseményen a vallási témájú képzőművészet, művészet, ének, zene egyaránt megmutatkozik. Én például ilyenkor, kora-télen, gregorian énekeket nagyon szívesen hallgatok. Gospelt meg főleg.

Karácsony tájékán mindenhol hagyomány a város új ruhába öltöztetése. Ahogy viszont Kassa csinálja, azért le a télapó-sipkával. Szerintem a következő, a város oldaláról vett idézet sokat elmond. „A kassaiak tudnak ünnepelni és szeretik élvezni az életet. Ennek egyik jele a Kassai Karácsony Vásár, amikor a város ünnepi fényekbe öltözik és a kísérőprogramok szervezésében szinte mindenki részt vállal. A kassai karácsony jelképei a különféle finomságok, forralt bor, a mézbor, a Kassai Arany forró koktél, az angyali káposztaleves, a jégszobrok, eredeti emléktárgyak és a fából faragott betlehem, ezeket egészítik ki a naponta látható előadások, koncertek a  Hlavná utcán.” És ez szórul szóra igaz. Én már jártam többször a Vörösmarty téren, és a Váci utcában karácsonykor, és a Budai Várban is, de olyat, hogy tényleg mindenkiből áradjon a karácsony, mint Kassán, nem láttam. A program is más jellegű, sokkal közelibb élmény, mint a budapesti utcákon.
Tömegek ünneplik a kulturális évet - Kép: www.ikono.org
A karácsonyi felhajtást ráadásul idén feldobják a kulturális fővárosi év záróünnepségével, december 13-án. Aki szeret várost lüktetni látni, annak mindenképp érdemes lesz kitolnia a babettát, mert az garantálható, hogy mindenki, aki él, mozog, és alkot mindent meg fog tenni, hogy Európában 2013. december 3-a legyen az év nagy durranása.

Tehát nincs mese, Kassa van, és nem messze. Aki nincs megáldva azzal a lehetőséggel, hogy vasparipára üljön, azok számára nyitott a busz és vonat lehetősége is, ami szintén nem izzasztja meg a pénztárcát. Aki pedig még mindig úgy érzi, hogy keveset tud, az bandukoljon el a www.visitkosice.eu oldalra, és kedvére szemezgethet.
Tarnóczi Balázs

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése