2013. október 29., kedd

Fedezd fel a konyhád! - Mr. T a tepsiben, azaz a Snickers-szelet

Folytatjuk felfedezőutunkat a konyhában, és ez úttal is egy, a húgom nálunk töltött ideje alatt összerakott finomságot készíthettek el otthon, segítségünkkel. Az elkészítéshez most sem kell Gordon Ramsey-nek lenni, de olyan szempontból amúgy se legyünk azok, hogy főzéskor amúgy is meleg van. Ha még ráemelünk a vérnyomásunkra azzal, hogy végig megfeszülünk az idegtől, és már a hagymát is leüvöltjük, ha megríkat minket, elvesszük az egész örömét, ráadásul utána át is kell venni az átázott ruhát…
Ez a nyalánkság a Snickers szelet, ami közepes pontosságú másolata a boltban kapható csokinak, de ahhoz képest elég jól visszaadja az eredeti ízvilágot, és nem utolsó sorban nagyon laktató, így tovább elvan egy adag, vagy egy nagyobb vendégsereget is jóllakathatunk egy tepsivel. A hozzávalókhoz pedig ezúttal sem kell elmenni a távolkeleti fűszereshez, vagy a cukrászszaküzletbe. Sőt, jó eséllyel mind felfedezhetők egy átlag konyhában (mondjuk egy olyanban, ahol szoktak főzni, és a le nem vitt pizzás-, kínai kajás dobozokon kívül más is emlékeztet arra, hogy a ház lakói amúgy szoktak enni is). A süti két részből áll. Az alja egy tésztaágy, amihez szükség van 30 deka (15 evőkanál) lisztre, 14 deka cukorra (5 evőkanál), 8 deka vajra (jobb esetben be van jelölve, de, ha irdalmatlan, akkor vegyünk elő vonalzót/mérőszalagot, és lehet számolgatni) és 2 tojásra, amit valljuk be, nem nagy ördöngősség kimérni. Minthogy tészta, a teendő adja magát, a fent említett komponenseket fuzionáljuk egy nagy unió keretében, amit tésztának hívnak. Ha a felek nem tudnának megállapodni, és földhöz ragadtan állnának a dologhoz, egy kis liszttel még rásegíthetünk a gördülékeny ügymenetre. Miután létrejött a szövetség a felek között, egy sodrófával terjesszük ki egy tepsire való méretűre. A biztonság kedvéért belerakhatjuk egybe, megnézni, hogy tényleg akkora lett-e, ha pedig már benne van, hagyjuk ott, mert úgyis az lesz a következő lépés, hogy a sütőbe rakjuk. Tepsi nélkül ez pedig nagyon érdekesen nézne ki. Ezután 15-20 percre magánzárkájában hagyjuk, ha pedig már másodfokú égési sérüléseket vélünk rajta felfedezni, vegyük ki, hogy ne szenvedjen. Ha még nem késő, felhívnám a figyelmet, hogy a tepsis műveletet előzze meg a tészta meleg ágyának kibélelése sütőpapírral. Ha már késő, akkor mindegy…látod, ezért érdemes először végigolvasni egy receptet, és aztán belefogni.

Büszkén jelenthetem, hogy a képen a saját sütésünk eredménye látható

A Snickers viszont a krémje miatt olyan jellegzetes, így szükség van egy hathatós feltétre, hogy ne maradjon a tészta feltétlenül. Úgy inkább csak tré-szta lenne. A borításhoz szükség lesz 20 deka (7 evőkanál) cukorra, 20 deka vajra (lásd fent), 50 deka sósmogyoróra (jó, elismerem, ez talán nincs mindenhol, de nincs csillagászati ára), egy csomag pudingporra – lehetőség szerint karamellás – és a hozzá szükségestől kicsit kevesebb tejre (általában egy csomaggal azért szokott kallódni a stelázsiban). Ezen felül háztartási kekszre (nevéből adódóan sem egy fehér holló a konyhában) és két tábla akármilyen csokira (mi tejjel készítettük, de tényleg akármilyen jó). A cukrot először plazma-közeli állapotra hevítjük, majd a jó előrelátóan csomómentesre kevert pudingpor-tej kombót apránként ráadagoljuk. Azért kell kevesebb tej, hogy sűrűbb legyen a krém. Ha már krémről beszélhetünk, lépjen be a történetbe a sósmogyoró. Ne fosszuk meg sós mivoltától, mivel rá fogunk jönni (ha korábban nem lett volna ilyen élményünk), hogy a sós karamella kifejezetten finom, sőt, közelebb is áll az íz az eredeti Snickershez, mintha natúr mogyorót használtunk volna. Ha már nem olyan forrófejű, elkeverjük benne a vaj felét olvasztlanul, de jól feldarabolva, hogy elvegyüljön közötte. Kellemetlen, amikor a vaj lebukik…
A kész krémet (nem a kézkrémet) rákenjük a mostanra biztosan kihűlt tésztára, majd a tepsiben faltól falig leburkoljuk háztartási keksszel, majd fugának megolvasztjuk a két tábla csokit gőz felett a maradék vajjal. Miután légmentesen lefedtük a burkolólapokat, szórhatunk rá bármit díszítés gyanánt, amit nem szégyellünk, de ha vannak versenyeken szerzett érmeink, azokat inkább ne tegyük rá, mert fémes ízt fogunk érezni a szánkban.
Ezután hűlni hagyjuk, vagy nem hagyjuk, mert nekiesünk, de akárhogy is teszünk, rosszul nem járhatunk, mivel egy olyan sütemény birtokába jutottunk, ami után mind a tíz lábujjunkat meg lehet nyalni. Persze valaki másnak.
Tarnóczi Balázs

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése