2013. november 1., péntek

Őszi hangulatidézés az Utazás a koponyámon belül-el

Ma egy kicsit eltérünk a szokványos bejegyzésektől. Nagyon beköszöntött az ősz, és az ilyen napok nagyon ihlet-gazdagok számomra. Egy éve, ilyen tájban született pár apró szilánkja a februárban megjelent könyvemnek, a Csendes vandalizmus - Utazás a koponyámon belül-nek. Maga, a könyv tartalmaz novellákat és verseket is. Ez a szilánk egy gondolati napló részét képezi, amiben pár hónapon keresztül végigvezethető, milyen képek, és gondolatok kavarogtak a fejemben. Tulajdonképpen ez az a bizonyos "utazás". Itt arra törekedtem, hogy teljesen belső folyamatokat írjak le, és a külvilágból csak a fő befolyásoló körülmények szerepeljenek, mint idő, hely, környezeti hatások, zene. Tehát fogadjátok szeretettel ezt a kis összeállítást az őszi hangulatidéző irományaim közül.

2012. 10. 24 1910
Otthon - Budapest II. kerület
Bassnectar-Divergent spectrum lemez
sötét, kis, színes (piros, kék, zöld) megvilágítás

The Red Army presents!
The 3 terrors
Starring:
Stalin – Mao - Lenin

            Szédülök. A basszus úgy szól, mintha az arcomba fröcskölne. A három tenor integet a falról. Egy pillanatra elmerülök benne. Vörös felhőkön vidám partizánok lengetik zászlóikat. A távolban épp felkel a nap.
- Jól látja Vlagyimir Iljics, az a mi napunk. Nem veheti el tőlünk. Integessen elvtárs, az a nap már nekünk ragyog.
Lenin előreúszik az egyik felhőn.

- … - elkezd valamit beszélni oroszul, amit nem értek. Gondolom ő sem értette meg tisztán, amire én céloztam. Ó, drága bölcs vezér, hát mi már soha nem fogjuk egymást megérteni? Talán nem is baj. A nap nagy kört rajzol maga köré, amitől még fenségesebb. Hihetetlen, hogy a monumentalitás mennyire le tud nyűgözni. Budai vár, Szent István bazilika, MTV székház, de az éjszakai égbolt is, ha elég nagy panorámából láthatom. Több ezer méter magas hegyek, hatalmas barlangok. Csak állok, és bámulok földbe gyökerezett lábakkal. Mintha egyfajta optikai orgazmust élnék át. Ez már csak azért is valószínű, mivel van, hogy kicsordul a könnyem. Bár ez a meghatottság jele is lehet. Szeretek meghatódni. Ki nem? Jó, van aki nem. Vajon el lehetne érni azt, hogy az optikai orgazmus során valami élvezetesebb dolog történne attól, hogy az arcunk vörös lesz, és összeszorul a torkunk, amitől még azt is kellemetlenebb kimondani, hogy mennyire jól érezzük magunkat. Mondjuk, érezhetnénk bizsergő érzést a hajhagymánkban. Bár ezt is embere válogatja. Lehet, hogy valakinek ez van.
Díszlet a könyvbemutatón Filcsik László képeivel


2012. 11. 12. 1011
Úton – Budapest III. kerület
Saul Williams – Amethyst Rock Star album
„lóg az eső lába”

Ma megtartottam a bizarr feltevések reggelét (mint szinte minden második reggelen). Természetesen csak elméletben. Képzeletben még mindig azokkal a hullahopp karikákkal játszom, amiket a tükörben találtam a szemem körül.
Az északi határok délebbre tolódtak! Átszakadt a zsírgát! Vagy ha át nem is szakadt, a zsíröböl kiürült! Minden egység kétségben! Vörös földek vették át az öböl helyét. Mintha puha bauxit lenne. Talán még harcoló második világháborús csapatokat is találni rajta. Ha túlélik a talaj perzselését, ami megjegyezném, hogy erős. A tűz nem terjeszkedik, de valahogy hatására megnőtt a gravitációs erő. Még a kövek is izzadva feszülnek neki a téglaszínű földnek. Ez a terület amolyan Senkiföldje. Nem mintha kellene bárkinek…Ki is akarhat egy olyan földet birtokolni, aminek a működse felett nincs hatalma? Legalább nem fontosak a vezetői ambíciók a „pozíció” betöltséhez. Mondhatnám azt is, hogy feleslegesek, de egyetlen ambíció sem felesleges, legfeljebb helytelen, vagy céltalan, de ami céltalan, annak is van célja. A céltalanság, amitől pedig paradoxszá válik. Minden esetre, ha jelentkező nincs is az efféle Senkiföldjére, annyi jelölt lenne, hogy felsorolni is nehéz. Elég arra gondolni, hányan vagyunk megáldva a döntés lehetőségével, és nem élünk vele. Ez is hatalom, és nyugodtan el lehet rugaszkodni a politikai síktól, mert ez minden alkalomra igaz, amikor másra bízzuk a választást.
Senkiföldje sistereg. Egyszer majd feltöltöm a zsíröblöket, és akkor majd visszanyerem az irányítást.
Tarnóczi Balázs

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése