2013. november 29., péntek

Otthoni workshopolás a téli álmokhoz

Már itt vannak azok a hideg, télies esték, amikor sokan este nyolc után begubóznak a lakásba, és tavaszig elő sem jönnek onnan. Ilyenkor előkerül a forralt bor mellett a társasjáték ötlete is, mivel nem lehet mindig filmet nézni, és mert szórakozni akkor is tudunk, ha nem hagyjuk el a lakást, és a TV sincs bekapcsolva. Mindenkinek megvan a maga kedvenc társasjátéka, amit viszont gyakran nehéz beszerezni, főleg vidéken, az árakkal pedig, aki akart már venni, tisztában van, hogy korántsem alacsonyak.
Ma egy népszerű társasjáték home made elkészítését tanulhatjátok el tőlünk. Kinek ne lenne ismerős a Scrabble, a betűkirakó játék neve. Nálunk az egész család imádta és imádja a mai napig is, ami meglátszik az otthoni példány állapotán is. Olyannyira szerves része a családnak, hogy nem is volt szívem elszólítani a szülői házból, viszont sajnáltam volna venni egy másikat. Így tavaly épp ilyenkor kitaláltam, hogy az eredeti szabályok szerint elkészítek egy saját verziót. (azaz, ez már nem az eredeti Scrabble téem játék)

Aki még nem találkozott volna a játékkal, tömören a lényeg: minden játékos folyamatosan birtokában van hét betűnek, amikből egy 15x15-ös felosztású terepen kell szavakat alkotni, úgy, hogy azok lehetőség szerint érintkezzenek egy betű-, vagy szó-értékduplázó/triplázó mezővel. A szavaknak ugyanis itt (legalább) értékük van, amik összesítésével derül ki a győztes. Nem túl bonyolult, de végtelenül szórakoztató, és az elkészítése is alkalom lehet egy közös workshopolásra. Ehhez nem kell más, mint egy nagy, fehér lap, egy kisebb, lehetőleg fotókarton, és pár filctoll.
1. lépés: Hálózd be!

Először érdemes a betűkkel kezdeni. Száz betűre lesz szükség, amit a kartonból egy négyzet levágása után egy 10x10-es felosztással tudunk legkönnyebben kijelölni. Az benne a legjobb, hogy, ha az arányokat tartjuk, bármekkora lehet a játék, bár, ha akkorára akarjuk, hogy a zsebünkben is elférhessen, számolni kell vele, hogy nem fogjuk látni a betűket. A betűket szigorú rend szerint kell felvinni, ha már kivágtuk őket. Csak a betűnek, és a pontértékének kell szerepelnie rajta, viszont, hogy miből mennyi kell, egyszerűen a nyelvünk felépülése miatt fontos, hogy kövesse az eredeti ötleteket, mert nem hiába lett így kitalálva.
2. lépés: Szeld ízekre!
 
Ami kell:
  • 2 üres zseton ("joker"), 0 pont értékben.
  • 1 pontA ×6, E ×6, K ×6, T ×5, Á ×4, L ×4, N ×4, R ×4, I ×3, M ×3, O ×3, S ×3
  • 2 pontB ×3, D ×3, G ×3, Ó ×3
  • 3 pontÉ ×3, H ×2, SZ ×2, V ×2
  • 4 pontF ×2, GY ×2, J ×2, Ö ×2, P ×2, U ×2, Ü ×2, Z ×2
  • 5 pontC ×1, Í ×1, NY ×1
  • 7 pontCS ×1, Ő ×1, Ú ×1, Ű ×1
  • 8 pontLY ×1, ZS ×1
  • 10 pontTY ×1

Dz, dzs, q, w, x és y nem fog kelleni, mivel elenyésző gyakoriságúak a nem-tulajdonnevek között, a tulajdonnevek pedig, mivel bármire lehet mondani, hogy azok, nem játszanak. Így viszont magunkkal szúrunk ki, ha beletesszük ezeket a betűket.

Ha ezzel megvagyunk, folytassuk a táblával, amit az előző módhoz hasonlóan a lap felosztásával történik, csak most 15x15-ös hálóra lesz szükség, csak ezt nem aprítjuk fel. Ahogy az eredeti verzióban, nekünk is hasznos ráhagyni még pár (6-7) centit, az esetleg rázkódások miatt, hogy ne csússzon le semmi a játéktérről. Ezután következhet a bónusz mezők kijelölése. Van erre természetesen egy általános séma is, amit a képen is láthattok, de itt már azért nagyobb a szabadságfokunk. Aki a statisztikában hisz, az telerakja triplázókkal, de el tudom képzelni, hogy van, aki annyira keményen játszik, hogy egyet sem rak fel. Egyet viszont érdemes megkülönböztetni valamilyen módon, a középpontot, mert a játék indulásakor az első szónak ezen kell keresztülhaladnia. Amikor minden elkészült, maradék türelmünkkel, és a filcekkel dekoráljuk ki a keretet, esetleg a betűzsetonok hátát, de ha kicsit jobban ráérünk, akár a házat is, ami szintén egy jó játék, és kiváló hétvégi program.
A munka gyümölcse
 Ha pedig már szóba került a hétvége, fel kell hívjam minden kedves olvasó figyelmét, hogy vasárnap kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorúkon (vagy köszörűkön)! Akinek nincs pénze kész koszorút venni, elbandukolhat akármelyik piacra, ahol fillérekért kapunk koszorú-alapot, az összes feltéttel együtt, onnantól pedig egyszerűen dróttal, ragasztóval, ahogy érjük, úgy díszítjük.
Kellemes Adventelést minden olvasónknak!
Érdemes fenyőágakkal sűrűn teletűzdelni kezdésnek (szintén árulják a piacon, ha nem szeretnénk Fenyő-felfedező útra indulni, első sorban a lemezboltba). Ezután jöhet gyakorlatilag minden, amit vettünk, a fahéjtól a tobozon át a gyöngyökig, masnikig, de csak esztétikusan, szellősen, nehogy megterhelje szemünket a túl nagy dózisban érkező ünnep. A gyertyák célszerű, ha az óra lapja szerinti 12-3-6-9 órás állásban vannak elrendezve, de ahány ház, annyi baj legyen. Tipp: Ha nincs drótunk, és nem tudnánk, hol van a legközelebbi OBI, vegyünk ugyanott, a piacon, 100 ft-ért kínai csillagszórót, szabadtéren használjuk el, hátha felgyújtaná a lakást, és tördeljük le róla az elégett borítást. Amikor már a gyertyák is fent vannak, nyitott ablak mellett kezdjük el behavazni a koszorút, amit a csillagszóró lelőhelyén, hasonló árfekvésben talált mű-műhó spray-vel is megtehetünk, de ennek híján porcukrot, vagy lisztet is lehet használni, ebben az esetben viszont készítsük ki a gyufa mellé a hangyairtót is, mert vasárnap mindkettőre szükség lehet.
 Tarnóczi Balázs

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése