2013. november 27., szerda

"Valami régi és valami új" - Elmúlt és közelgő esküvői kiállítások



A 2014-es év első két hónapja nem csupán az Újévi fogadalmakról, vizsgákról és a maradék bejgli-szaloncukor kombó elfogyasztásáról szól: megjelennek az új esküvői trendek, melyek jó néhány kiállítás keretében bemutatásra is kerülnek. Nem csak a budapesti lakosság kiváltsága ez, hiszen számtalan vidéki városban is csemegézhetünk az expo-k széleskörű, minőségi választékából. A program elsődleges célközönségét természetesen a házasodni készülő menyasszonyok és vőlegények képezik, de mind az esküvői szférában dolgozók, mind a lelkes esküvő-mániások számára felejthetetlen élmény lehet. Ha pedig kiállítóként kínálnánk szolgáltatásainkat, némi költség ellenében saját standot is kaphatunk.

Nyolc éves korom óta rajongok az esküvők varázslatos világáért, így magától értetődik, hogy egy kezemen nem tudom megszámolni, hányszor láttam a Szeretném, ha szeretnél c. filmet, melyben Jennifer Lopez egy esküvőszervezőt alakít. Már akkor a fejembe vettem, hogy én bizony követni fogom a példáját, és még véletlenül sem leszek gyümölcs abban a joghurtban, amit olyan sokszor emlegetnek. Így is történt: 2011 decemberében sikeresen elvégeztem Rátkai Tímea esküvőszervező tanfolyamát, a rá következő nyáron részt vettem a munkálatokban egy barátnőm lányának lagziján, és március óta esküvői újságíróként tevékenykedem. Azt hittem, ennél jobban benne sem lehetnék a sűrűjében, de erre nem sokára visszatérek.

Forrás: www.eskuvovasar.hu
Sajnos életem első esküvői kiállítására csak idén, 2013 januárjában kerülhetett sor, a budapesti Kongresszusi Központban. A fővárosiak itt, valamint a Papp László Sportarénában szemezgethetnek a dekorációk és torták között, és minthogy nekem az Arénás opció idő hiányában nem volt elérhető, lássuk, miket is találtam a korábban említett helyen.

Mint buzgó fanatikus, és a jövőbeli kapcsolataira is gondoló, tudatos üzletasszony válogatás nélkül begyűjtöttem mindent, amit legálisan mozdítani lehetett, így két papírzacskót és egy vászontáskát (amit szintén helyben kaptam) sikerült megtöltenem különféle prospektusokkal, névjegykártyákkal, fényképekkel, sőt, még műanyag pezsgőspoharakkal is. Az előbbiekből már akkor beszerezhetünk egy komplett menyegző megszervezéséhez való mennyiséget, mikor még be sem léptünk az épület ajtaján, ugyanis az út mentén standhoz nem jutott szolgáltatók ajánlják magukat, és osztogatják brosúráikat, kontaktjaikat. Mint tudjuk, az esküvő a csajok bulija, de hogy a vőlegény se unatkozzon, odakint egy-két feldíszített jármű várja tekinteteik ostromló pillantását, a tulajdonos pedig a kérdéseket, és adott esetben a foglalásokat. Mert uraim, ez (és a gyűrűk!) bizony a Ti feladatotok, úgyhogy már csak ezért is érdemes elkísérnetek a Kedvest valamelyik kiállításra.

Az idei, Kongresszusi Központos esemény volt a 20. a tárlatok történetében, így ebből az alkalomból az egyik extraként nyerni lehetett a potom 2 Mátyás királyért árusított belépővel. Mivel az enyém nem a szerencsés szériához tartozott, gyorsan el is felejtettem, hogy mit, de még számtalan ilyen lehetőség és játék volt a palettán. Például, a jeggyel együtt egy programfüzetet is kaptunk a bejáratnál, melybe különböző állomásokon pecséteket lehetett gyűjteni, ezeket pedig a végén nyereményre váltani. A többiről szintén néhány sorral lejjebb ejtek szót.
Forrás: www.eskuvovasar.hu

A standok között mindent megtalálhatunk, ami szem-szájnak ingere, és ami nem utolsó sorban egy esküvő megszervezéséhez szükséges, így egyáltalán nem meglepő, ha egy pár úgy jön ki, hogy minden készen áll a Nagy Napra. Esküvői –és alkalmi ruhák, szmokingok, frakkok, cipők, fejdíszek, torták, gyűrűk, köszönőajándékok, meghívók, fotósok és videósok, helyszínek, vőfélyek… ez csupán töredéke annak, ami ebben a Mekkában fogadja a kíváncsiskodókat, a csoki szökőkút pedig korántsem számít exkluzívnak, ha a teljes kínálatot vesszük. A legjobb pedig, hogy minden megkóstolható, tapintható és felpróbálható, így eldönthetjük, melyik szolgáltatás szimpatikusabb, és ha elég megnyerőnek találtuk, akár rögvest le is foglalhatjuk. Visszatérve a felpróbálható dolgokra, a ruháknak és cipőknek magát a kongresszustermet szentelték, majdnem teljes egészében, de érthető, hiszen rengeteg meny és asszony áll sorban az öltözőfülkéknél és vonultat fel egy teljes kollekciót. Én balga abban a hitben éltem, hogy ezek a ruhák érinthetetlenek egy mezei járókelő számára, de legközelebb menthetetlenül megrohamozom az állványokat. Amíg a kedves mátka és anyós elvesznek a legdivatosabb menyasszonyi viseletek tengerében, addig a vőlegények is belebújhatnak az összes létező fajtájú öltönybe és frakkba, ha pedig belejöttek mind a ruhába, mind az öltözködésbe, mellé még nyakkendőt, díszzsebkendőt és cilindert is próbálhatnak unásig.


A HALASZEVA brand logója
Ha a divatból ennyi még nem lenne elég, a színpadra felépített alkalmi kifutón meggusztálhatjuk a legtehetségesebb hazai tervezők munkáit, és aki kedvet kap egy kis cicasétához, és nem túl lámpalázas, az be is mutathatja valamelyik modellt a tisztelt publikumnak. 2013-ban Halász Éva (halaszeva.hu) arany kezeinek gyümölcseit lehetett szemügyre venni egy fashion show keretében, aki az Orlando Collection tervezőjeként vált ismertté, de 2012-ben elindította saját márkáját HALASZEVA néven. Nem csak ámulhattunk, de tanulhattunk is, ugyanis egy előadás keretében elhangoztak az előnyös ruhaválasztás aranyszabályai. Sokszor recsegett-ropogott a mikrofon, és elment a hang, ami engem is legalább annyira zavart, mint a közönséget oktatni próbáló tervezőnőt, de próbálták áthidalni a technikai akadályokat. A megfelelő hangosítás és eszközök biztosítása elengedhetetlen kellene legyen, pláne egy ilyen kaliberű rendezvényen, ahol az előadások több teremben, gyakorlatilag nonstop mennek. Virágkötők, fotósok is tágították a jegyespárok koponyáit, szimulálhattunk esküvőt és beülhettünk egy giccses, de azért sokak számára vonzónak bizonyult szárazföldi gondolába, hogy csak a programok töredékét említsem. Érdemes bejárni az egész helyszínt, ugyanis, mint említettem, minden kipróbálható, így a cateringeseknél étvágyfalatkákat majszolhatunk (ami, ha bejött, az esküvőn már nagy adagban kerülhet a tányérra), a meghívókkal foglalkozó cégeknél a legkülönfélébb színek arzenáljából válogathatunk, és így tovább. A legtöbb, a pillanatok megörökítéséért felelős szolgáltatónál albumok alapján lehet dönteni, esetleg a háttérben, led képernyőn futnak diavetítések, vagy, adott esetben a videósok kisfilmjei. Idén januárban Légner Zoltán (legnerfoto.hu) fotósnál még fényképezkedni is lehetett mindenféle régi kori fejfedőben. Ez számomra rendkívül kedvező ajánlatnak bizonyult, és ahogy odakeveredtem, saját magamat véltem felfedezni az egyik, falra erősített monitoron megjelenő képen. Akkor realizálódott bennem, hogy 2012 nyarán Zoltán kattintgatta a kamerát azon a bizonyos esküvőn, ahol a dekoráció elkészítésében segédkeztem. Ha a következő alkalommal is jelen lesz a kiállításon, a standja mindenképpen megér egy látogatást, mert emberünk nem árul zsákbamacskát. És, természetesen nem mindennapi élmény egy olyan kalapban pózolni, melyet akár Hetty néni is viselhetett volna a Váratlan utazásban, arról nem is beszélve, hogy a képet ott helyben megkapjuk, és már van is egy személyre szabott emlékünk.

A vászontáskában kimenekített műanyag pezsgőspoharak a Bercel Kastély (bercel.com) standjáról származnak, ahol, mint egy kedves gesztusként kínáltak magával a gyöngyöző itallal (nem az üres pohárral), illetve szintén készítettek egy képet, melynek hátránya csupán annyi volt, hogy, őszintén megmondom, a végterméket soha nem láttam viszont az email postafiókomban. Most már nem is valószínű, hogy elküldik, de azt hiszem, ezt az apró kis bakit megbocsájthatom, mivel a helyszín gyönyörű, a fogadtatás pedig különösen kedves volt.
Ők, a lemezlovasok (Tibi bácsi után szabadon)



Fontosnak tartom megemlíteni a RetroParty (retroparty.hu) nevét is: amellett, hogy egy profi dj –és élőzene-szolgáltató csapatról van szó, akik garantáltan megrengetik a falakat, aki őket választja, az egy 2 fős, 7 éjszakás, a Görög Riviérára szóló szállásjegyet kap ajándékba, így máris megoldódik a nászút kérdése. A RetroParty évről évre részt vesz a fővárosi esküvő kiállításokon, és idén volt olyan szerencséje az oda látogatóknak, hogy egy űrlap kitöltésével és egy, a lemezlovasok standja előtt készült fényképpel foglalás nélkül is versenybe szállhattak a kétszemélyes utazásért. Ezeket a csapat közösségi oldalára töltötték fel, ahol a „lájkok” számát mérve az első 60 helyezett fotót díjazták a postán kiküldött voucherekkel, melyet bármely két személy nevére lehetett kérni, akár fotogének, akár nem.

A 20. Esküvő Kiállítás és Vásár a Kongresszusi Központban nem csupán jubileumi jellegétől fogva, és az azokból adódó nyereményesőktől volt érdekes, izgalmas, és minőségi időtöltés: a gyönyörű berendezések, dekorelemek és színkavalkádok mindenki esztétikai érzékét megcirógatták, a gimnazistáktól kezdve a céltudatos menyasszonyokon át egészen a nyugdíjas nénikig. Beleharapni a krémes süteményekbe, megcsodálni elmúlt esküvőkön készült képeket, és felpróbálni azokat a lenyűgöző ruhákat utánozhatatlan érzés azoknak is, akik csak távoli vágyként ábrándoznak az esküvőjükről, vagy épp szakmabeliként szeretnék fejleszteni a tudásukat. De, persze „hivatásos” araként mégis más… És, hogy visszatérjek arra, mennyire is vagyok benne a sűrűjében: mielőtt Balázs megkérte a kezem, a fiktív álomesküvőm szinte minden egyes részletét megterveztem magamban, de ahogy a gyűrű rákerült az ujjamra, mintha hirtelen részleges amnézia sújtotta volna az agyamat. Hirtelen már nem tetszett, ami előtte igen, és fogalmam sem volt, hogyan induljak neki a dolgoknak, és ezt pont a saját esküvőm szervezése során. De mi ketten összedolgozunk, gyűjtjük az ötleteket, és 2014-ben már együtt érkezünk, ezúttal mindkét budapesti helyszínre. A Kongresszusi Központ 2014. január 18-án és 19-én ad otthont a rendezvénynek, míg az arák az Arénában február első két napján rohamozhatják meg a standokat.




A Bercel Kastély (majdnem) teljes pompájában

Burai Anna

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése