Mielőtt felszolgálnám a Bőségszaru friss
és ropogós tartalmát, egy – a megszokottnál kicsit hosszabb, de cserébe tőle
eltérő bevezetéssel szeretnék kezdeni. Mostanság, költőien szólva nem igazán
ragadtam pennát, a gép előtt azonban annál többet ültem, de, mint azt bizonyára
láttátok, szintén nem cikkírás végett. Az ambíció ugyan meglett volna, de az
egyetem közbeszólt. A tavalyi félévben nem hirdettek meg egy tárgyat, ami
kellett az abszolváláshoz, így még egy szemeszterrel tovább élvezhetem a
bölcsészek és ugyanígy járt sorstársaim, barátaim társaságát.
Forrás: Flickr |
Tulajdonképpen a
szenvedés sokkal élvezetesebb elfoglaltság közösen, mintha egyedül kellene
átvészelnem az államvizsga körüli mizériát, de a szakdolgozatírás így is
romboló hatással volt mind a szociális életemre, mind pedig a számítógépemmel
folytatott egyéb írásos tevékenységeimre. Büszkén jelentem: a remekmű
elkészült, és egy olyan élményt is köszönhetek neki, amit már régóta szerettünk
volna átélni Balázzsal.
Történt ugyanis, hogy egy este annyira
belelendültem életem eddig egyetlen fő alkotásába, hogy 23 órától egészen
hajnali 4-ig egy helyben ülve, elszántan vizsgáltam a Provence-ról szóló
filmekben megjelenő szimbólumokat, majd, ezt a görcsölő ujjaimmal vívott dicső
harcot a Budapest határában élő gimnazisták szemével ébredési időben, tehát olyan
6 óra tájt egy időre abbahagytam. A fegyverszünet oka nem más volt, mint hogy
felébresszem Balázst, aki aludt, mint a bunda, de gondoltam, nem bánná, ha egy
régi vágyát váltanám valóra azzal, hogy együtt megnézzük a napkeltét. Egy
hétemeletes lakóház legfelső szintje ugyan nem nyújtotta ugyanazt az élményt,
mintha a természet lágy ölén gyönyörködtünk volna a felbukkanó égitest
lilás-sárgás fényeiben, de a későn fekvőknek és a korán kelőknek is jó szívvel
tudom ajánlani, hogy legalább egyszer szánjanak egy kis időt erre a csodás
hajnali jelenségre. Bár a nyár nem most volt, és november lévén egyre
gyakrabban járnak hideg idők, aki megteheti, pokrócba csavarva, egy pohár
borral vagy bögre teával és egyéb hedonista cikkekkel felszerelkezve az
erkélyről vagy teraszról is megtekintheti a Napkorong ébredését, csak legyen
hozzá elég éber. A Duna partot most inkább nem javasolnám, de a tavasz
beköszöntével majd lehet hódolni ennek a verziónak is.
Fotó: Andrási Zsolt |
Ha már a jelenségeknél tartunk, november
végén érkezik egy nemrégiben felfedezett üstökös, az ISON, és ha már naplemente, az
égitest közvetlenül előtte, illetve napnyugta előtt lesz látható teljesen.
Éjszaka ugyanis csak a csóvája fog tündökölni az égen – mivel a jelenség a Nap
felszínétől csupán 1,2 millió kilométerre lesz (ami nagyon is kevés
naptávolságnak számít), a feje eltűnik majd a szemünk elől, ezzel is kerülve a
forrófejűséget. Aztán, hogy ne legyen annyira melege, kicsiny Földünk felé
közeledik és decemberben már csak 65 millió kilométer távolságra lesz tőlünk.
Nem kell megijedni, hisz semmilyen veszélyt nem jelent - ha másnap gyanúsan sok
riportot adnának a tv-ben oda nem illő, szabályos körökről az országszerte
fellelhető gabonaföldek egybefüggő mintázatában, akkor valószínűleg E.T próbált
meg üzenni, mert nem találta a telefont -, viszont cserébe akár hónapokig
megfigyelhetjük az égbolton elterülő üstökös-fényt.
Ez a
Karácsonyi-Szilveszteri ünnepi időszakban talán még azt is kárpótolná, ha nem
esne a hó, bár nem vagyok egy Aigner Szilárd, és nem is szeretném, hogy ne
építhessünk Balázzsal egy szimpatikus hóembert szeretett albérletünk eddig még
soha nem látogatott (de ami késik, nem múlik!) kertjében. Az ISON megéri a
didergést még télen is, de a pokróc továbbra is adott, a sima koccintóst meg helyettesíthetjük
narancsos, fűszeres forralt borral. Így már mindjárt másképp hangzik, nem igaz?
Az ISON üstökös egy korábbi felvételen |
Hogy jó előre gondoljunk a meghitt
pillanatra, mikor az üstökös-nézéshez megragadjuk a kedvenc bögrénket, íme a
forralt bor receptje:
Húzd ki a dugót egy száraz, lehetőleg
nem túl savas (tehát minőségi, amúgy is fontos apropóból készül) borral töltött
üveg nyakából, és öntsd a tartalmát egy megfelelő méretű lábasba. Ízesítsd (ne
a lábast, a tartalmát) 7 dkg cukorral, 2 rúd fahéjjal (a por nem ajánlott,
néhány videó mesélhetne, miért), és 8 szem szegfűszeggel. Ragadd meg az edényt,
és helyezd el a tűzhelyen, majd a benne lévő téli kiadású búfelejtőt és a
hozzáadott ízfokozókat táncoltasd meg fakanállal, és hogy közel kerüljenek
egymáshoz, melengesd őket egészen forrásig. Ne várjuk meg, hogy az összetevők
közti szerelem vulkánként manifesztálódjon, különben a kapcsolat nem lesz
jóízű, és végül mehet a szemétbe. Viszont, mint tudjuk, az apró dolgok
megédesítik a mindennapokat, így ha további fűszeres élményre vágynánk, 4-5
karika naranccsal fokozhatjuk az ízeket. Ínyenceknek tanácsoljuk még a borsot,
az lesz csak a sava borsa, valamint néhány csepp méz is megsokszorozza az
íz-bomba robbanását az érzékekben. Ezt érdemes akkor belecsurgatni a vörös
lélekmelegítőbe, amikor már állt egy keveset a tűzön. És ahogy néhány sorral
feljebb monitorra vittem, kedvenc bögrénkbe kimerve indulhat is a téli
üstökös-nézős romantikázás, mely nem csupán pénztárcakímélő, de hangulatos
lehetőség a minőségi szórakozásra.
Burai Anna
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése