2013. október 25., péntek

Már el lehet kezdeni waxolni a síléceket!


Tessék felkötni a sínadrágot! Jön a szezon!
Ugyan még egy hónap van decemberig, a meteorológiai tél kezdetéig, a szomszédos Szlovákiában viszont már most készülnek a síszezonra. A síelésnek külön kultúrája van az utazáson belül is. Ez országonként változó szokásokkal társul, de mindenhol a pálya-hütte-fürdő-háromszögön belül mozog. Ezúttal a pályákról lesz szó. Jómagam 15 éve veszem ki a részem a síszezonból, és, minthogy Anna még nem tud síelni, nem kisebb feladatom lesz ez alkalommal, mint megtanítani neki ezt a kivételesen élvezetes sportot. Ahhoz viszont, hogy szeresse is, olyan helyre viszem, ahol nemcsak a pályák, és a felvonó-rendszer vannak rendben, de a szép táj nyugalommal, a hozzáértés és a széles skáláról választható nehézségű pályák pedig biztonságérzettel töltik el. Mert nem szükséges érteni a csínját-bínját ahhoz, hogy élvezze valaki.

A magyar sípályák irracionális áron kínálnak olyan szolgáltatásokat, amiket jó esetben megmosolygunk. Síelhető hó pedig a globális felmelegedésnek köszönhetően már nem esik tartósan nálunk, legfeljebb márciusban, amikor már a nem is számítanak rá. Kevés az alkalmas lejtő is, hiszen azt gondozni kell, amire pedig nincs se pénz, se türelem. Arról nem is beszélve, hogy a felvonók különböző fémekből épülnek, amiből kifolyólag Észak-Magyarország-szerte például ezeknek legfeljebb egykori nyomát látni még a fűben. Csak Salgótarján vonzáskörzetében négy pálya vált alkalmatlanná az újranyitásra a fent említett okokból.
A Csatangolók blog képe Eresztvény szomorú jelenéről. Én még itt tanultam síelni...

 Szlovákiában ehhez képest virágzik a téli sportélet. Olyan szempontból pedig mindenképp nyerő ötlet, ha valaki síelés tanulására adná a fejét. Ha nincs sok időnk egy-egy alkalomra, nem gond, mivel az Alacsony-Tátra két-három óra kocsikázással elérhető, ahol már pálya-komplexumok tucatjába lehet beleszaladni. Természetesen, aki nem vasparipán jár, annak is kiváló esélyei vannak a kijutásra. 
Napsütötte Donovaly

A Boci Travel például évek óta utaztatja a hó szerelmeseit Donovaly-ba, egynapos sízésekre (-boardozásra-sífutásra – kinek mi áll közel a szívéhez) minden szombaton. Ráadásul a társaság idén nyomott egy frissítést a busz-flottájára, amit még februárban nekem is volt szerencsém kipróbálni, és csak ajánlani tudom, mert, ha kellemetlen is hajnalban kimenni BKV-val (vagy BKK-val, vagy békával) a Műcsarnok mögötti parkolóba teljes felszereléssel, azok a kényelmes ülések azonnal álomba ringatják az utast. Persze, aki még nem járt a Budapest-Donovaly útvonalon, inkább tartsa nyitva a szemét, mert pláne a téli napkeltében gyönyörű a panoráma még az ablakon át is. Donovaly az a hely, amiről mindenkinek van egy története, akinek léc, vagy snowboard volt már a lábán. Kedvcsinálónak olvassátok el még a Férfipont.hu-nmegjelent írásomat. Ha viszont valaki komolyabb vizekre evezne (a hó is víz, csak más halmazállapotban), mert szerinte 1500 méter alatt legfeljebb dombról lehet beszélni, annak is elég 1-2 órával többet utaznia.
A következő buckánál, ha balra néznek, festői, hófödte fákat láthatnak.

A Magas-Tátra, ami többek között a síelők és a helyiek fáradságos munkája után úgy néz ki, hogy végre teljesen talpra állt a 2004-es pusztító vihar után, megújulva várja látogatóit. Az ember lehet, hogy két hónap alatt felépít egy házat, de egy hegyoldalnyi erdőt évekbe telik visszavarázsolni a természetnek, főleg, ha több hegyoldalról van szó, ezért nem kell meglepődni, hogy ez nem egyik pillanatról történt a másikra.
A vihar pusztítása hatalmas volt, pedig nem tombolt tovább öt óránál - Kép: parameter.sk

A legtöbb helyen mára már helyreállították az erdőállományt - Kép: magas-tatra.info
Az idei szezonban a legtöbb újdonság ezekre a csúcsokra jutott. Ugyan tavalyi esemény volt, de idén is érdemes megemlíteni, hogy a magyarok körében szintén előszeretettel látogatott Chopok hegy északi és déli oldala immáron átjárható, és egy bérlettel síelhető, ami nemcsak kényelmes, de benzint is lehet vele spórolni, amiből megkerülnénk a hegyet. A Chopok még az Alacsony-Tátra része, de 2024 méteres magasságával, ha vertikálisan az Alacsonyhoz is tartozik, horizontálisan mindenképp eléri a magast.
Kilátás a felvonókabinból Jasnáról Chopokra menet

Ami viszont már földrajzilag is Magas, például Tátralomnic, Szlovákia legmagasabb pontja, ahol idén indul egy új, 15 személyes, kabinos felvonó, amiből lefogadom, hogy észbontó kilátás nyílik majd, már csak azért is, mert a gyönyörű Kőpataki-tóhoz fog vezetni. Az új felvonó kipróbálásával érdemes ebédig várni, mivel a Kőpataki-étterem is felújítva várja a megéhezett sízőket. Emellé az, hogy a bérletpénztárnál sem kell körmérkőzést folytatni, hogy ki a következő, gyakorlatilag a torta tetején lévő habon ülő cseresznye. Ezt a szintén idén induló e-shopon keresztül tudjuk elintézni, de ugyanott megvehetjük akár Csorba-tóra is a bérletünket, ami nem utolsó sorban Tátralomniccal egyetemben több mint négy kilométer új pályaszakaszt nyit meg.
Tátralomnicon tényleg a csúcson lehetnek a síelők - Kép: vt.sk
De ne csorbuljunk még, mert akad még kipróbálnivaló Lomnicon is. Ilyen például az új pályán kialakított Fun Ski Zona, de szót érdemel a Tatry Card is, ha már mindenhol a kártyák futnak. Ez, ahogy egy turisztikai kedvezmény-kártyától megszokhattuk, olcsóbb belépőket-szállást biztosít, de hosszabb utaknál akkor is érdemes beszerezni, ha nem a látványosságokért megyünk ki, mivel 6 napos síbérletet 5 nap áráért válthatunk vele.
A Tatry Card vonzáskörzetébe bőven beletartozó Csorba-tó jó hóviszonyai miatt ez a hely a szlovák síszezon elsőnek nyitó központja. Idén a síelni tanulók fognak örülni az itt végbement újításoknak (illetve én, ha arra járunk a szezonban Annával). Piros, azaz közepes nehézségű pályából el van látva a terep már régóta, így idén a kezdők voltak célkeresztben.
Csorba-tó a két évszak egy azon nap történő megélését is nyújtja - kép: magas-tatra.info
Számukra nyílik egy 2,2 km hosszú, hóágyúzott pálya, ha pedig a kilométereket úgy szeretnénk falni, hogy gyerekkel érkeztünk, de nem szeretnénk, hogy eltűnjön a hóban, vigyük el a szintén idén kibővített Maxiland sí oviba. Ha pedig elfáradt volna a szemünk a kilométerfalásban, csatoljunk le, és nézzünk el abba a gyalogos tanulmányösvénybe, ahol igényes tájékoztatókról meg lehet ismerkedni Csorba-tó történetével, a téli sportok titkaival, illetve a Tátra lenyűgöző állat- és növényvilágával. A panelek bemutatják az 1970-ben itt rendezett világbajnokság hangulatát, a környékről származó olimpikonokat, de a Tátrában forgatott filmeket és a helyi nevezetességeket is. Az ösvénnyel párhuzamosan egy háromnyelvű turistakalauz is ki lett helyezve (, így ne ijedjünk meg, ha egy olyan alak kéri majd kezelésre a jegyünket, akinek nem férnek el a szájában a nyelvei). Tíz szóval, mindenkinek érdemes elmennie a Magas-Tátrába, a síelőknek pedig egyenesen kötelező.
 Tarnóczi Balázs

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése